Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2016 22:40 - Значение на геометричните фигури и тела
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 9700 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 22.01.2016 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Основните геометрични фигури са:кръг,квадрат, триъгълник, ромб, мправоъгълник, многоъгълник, трапец. Някои от тях са производни от други или се разглеждат като частен случай на тях( например квадратът е вид правоъгълник с еднакви страни). От тези геометрични фигури всички имат значение в астрологията и изобщо като фигури.Употребяват се често като символи на властта или на тайните общества и организации. Биват оцветени в различни цветове, което също е от значение и се тълкува по определен начин.
             Пентеграма се нарича петоъгълната звезда.Името идва от гръцката дума за петоъгълник. Най-известния петоъгълник е сградата на Пентагона. Петоъгълникът е древен символ, който се е използвал още от египтяните и шумерите. Символизира петте чувства, петте елемента, мъжкото иженскотоначало,а същои хармонията. Победата на духовното над материалното.
               Печатът на Соломон или звездата на цар Давид е еднои също.



                Представлява два триъгълника обърнати един срещу друг. Може да се тълкува по различни начини. Тя е емблема на богиня Ищар в нейното войнско въплащение. В масонството този  символ означава мистичен център. Обикновено горният триъгълник( с върха нагоре) е бял, а другият с върха надолу-черен  . Звездата на Давид е хексаграма. Обърнатия нагоре триъгълник е небесния символ, а обърнатия надолу- земния. Има и друго тълкуване на Печатът на Соломон( еврейски цар)- съвършенството при брака, допълване на мъжкото и женското. 
              Мистична звезда- 7 или 9лъчева. При седемлъчевата на седемте лъча съответстват седемте дена на седмицата или седемте видими светила на небосвода-неделя-Слънце;понеделник- Луна; вторник-Марс; сряда-Меркурий; четвъртък-Юпитер; петък-Венера и  съботе- Сатурн. В астрологията може да се тълкува кое какво значи. Звездата ако е с девет лъча- три триъгълника- по този начин се обозначава Светия дух.
           Спирала- среща се често в природата- водовъртежи, ДНК-молекули, смерчове, галактики. Символ е на съзидателната сила, времето, цикличните ритми и повтаряния, включително раждането и смъртта.
                Дървото на живота- представено е като кръг с обозначени години. Животът на човека е представен като дърво  с характерните процеси, които настъпват. Според християнството дървото на живота е посадено от Бог в Едемската градина.
             Сфера-символизира плодородието и целостта. Илюстрира се чрез сферата теорията на Птолемей за формата на Земята, разпространена докъм XV в.
             Кръг- подобно на сферата символ на духовните сили, формата на видимата част на Земята в древни времена. Като символ на висшия свят означава Космоса,божията светлина, небето, небесния купол.
              Квадрат- разглежда се като съединяване на вертикални и хоризонтални линии. От окултна гледна точка квадратът е дух, който е ограничен във времето. Четирите му страни са четирите елемента:Земя, вода, огън, въздух. Четирите елемента присъстват в зодиака и календара на българите , китайците( които са го взаимствали от нас) и далечно-0източните народи. В школата на Питагор квадратът е означавал душата на човека.
                Точката, разгледана не като препинателен знак означава единство, произход, център, свято място.
             Вертикални линии- възход, слънчеви лъчи.
            Хоризонтални линии- движение от запад на изток, земни сили, преместване от едномясто към друго.
             Дотук бях с фигурите, следват геометричните тела.Те са много на брой. Математиците ги знаят всички,но основните са:сфера, пирамида, конус, пресечен конус, елипса, цилиндър, куб. Има и сложни, като хиперболоид, елипсоид,параболоид и геоид( с това наименование се означава сплесканата форма на Земята).
             Платонови тела:


image
         Наречени са по името на древногръцкия философ Платон. Представляват слкожни конфигурации от прости геометрични фигури. Откривателят им Платон ги е нарекъл" Идеалните геометрични тела". В тях има додекаедер( дванадесетостен).
              Пирамидата е характерен често използван символ. Означава йерархия, безсмъртие.Древните хора са смятали, че в пирамидата има натрупана биоенергия. Познат ни е "ефектът на пирамидата"- поставено нещщо е средата на пирамидата не си променя характеристиките и не се разваля. Пирамидата е използвана от тайните общества( виж тема"Илюмионатите") за емблеми. Много хора смятат, че пирамидата носи щастие и я носят за паричен успех и  благополучие. От църквата обаче са на друго мнение. Споделяли са ми свещаници, че пирамидата е дяволски символ.
              Звезден тетраедер- съставен е от два взаимнопресичащи се тъетраедери. С известно въображение може да се възприема като звездата на цар Давид и за него е валидно написаното по-горе за звездата на Давид( Еврейски известен цар, победил Голиат). В звездния тетраедер са заложени противоположните закони- за материята, привличането и отблъскването, охлаждането и затоплянето и др.
               Арката, разгледана като фигура е символ на небето  и дъгата. Преминаването под дъгата означава щастие. Преминаването през арката се свързва със започване на нещо ново, съществено от живота на човек( преместване, сватба, ново жилище идр.). Чрез преминаване през арката( вратата) обикновено се скъсва със старото и се дава начало на нещо ново. В съвременни времена е нещо като рязане на нленти за начало на строителство или нещо ново.
               Теглилката е символ на Темида- богинята на правосъдието и Немезида- богинята на съдбата. За съвременния свят теглилката е приета  за силмвол на прзвосъдието. Присъства като лого на съдебните решения.
                Дискът е многопластов символ на творението. Комбинира се със крила на сокол или орел и означава безсмъртие. С диск се означава Слънцето.Дори често казваме"Слънчевия диск". 
              Скиптърът и жезълът са древни емблемина свръхестествените сили.Понецже владетелите са искали да притежават свръхествствни сили и да си приписват божествен произход скиптърът е станал символ на царската власт. В миналото е означавалоще мъдрост, състрадателност, духовна власт.
               Огледалото също е използвано за символ на истината, самооценката, самореализацията, разума. Често се среща в приказките. 
               Змия Уроборос се нарича змия, увита накълбо,която си хапе опашката. Този знак е символ на вечността- раждане, растеж, развитие, смърт и повтаряне на процеса безкрайно. Наричан е още"Колело на Сансара". Тълкува се като цикличност, неделимост ие използван от алхимиците.
             Кадуцей се нарича жезъл с две увити срещуположно разположени змии. Обикновено едната змия е бяла, а другата- черна. Те са преплетени, за да символизират взаимообвързаност и единство на противоположностите. Ако бялата змия е доброто, а черната- лошото може да се каже, че имаме борба между доброто и злото. 
                Ключът често е използван за емблема и тотем. Той е мощенн символ на познанието, властта, надмощието.В новите екшън филми обикновено се търсят ключове към заключени врати, които отварят невиждани сили и правят притежателят им изключително  силен и влиятелен
              Колелото е символ на Слънчевата система и се възприема като идеалната форма. Смята се, че Земята в началото е имала кръгла форма допреди Мировата катастрофа.
              Колесницата е динамичен символ на могъщество и бързодвижение на боговете. Боговете са изобразявани на колесници, като означаващи въздигане на духа. Според преданието св. Илия е бил взет на небето с огнена колесница.
                Чаша( бокал)- разглежда се катоженското начало, а котелът като по-голям и мощен- катомъжкото начало.
                   Лабиринтът символизира света, Вселената като цяло. Възриема се като омагьосано място, обитавано от зли сили и враждебни духове. От лабиринта в поверията трудно се излиза. Древногръцкият герой Тезей излиза от лабринта на Минотавъра с хитрост.
             Магически кръг- затворен удебелен и пресечен откръст. Символ е на целомъдрената магия, волята, пррдставлява и защитна бариера срещу зли демони.
                 Мандала- геометрична композиция от множество фигури. Олицетворява космическия,духовния и психическия ред.


              Мечът е оръдие на властта, величието, висшата справедливост.
           Триграмите представляват комбинации от три черти, които могат да бъдат прекъснати и непрекъснати. Има 8 триграми, които са залегнали в основата на промените.
              Троицата в християнствотое света и означава триединството между Отец, Син и св. Дух. Те взаимно се допълват и ръката е символ на Отеца, жертвеното агне- на Сина, а гълъбя- на св. Дух.
              Сигурно има още някои фигури,които не съм забелязал, но мисля, че тези са основните и често използваните.  
             




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. indiram - кръг, квадрат, триъгълник, ромб, ...
23.01.2016 22:33
кръг,квадрат, триъгълник, ромб, мправоъгълник, многоъгълник, трапец. - значи 7.
Как и защо в САЩ имат Пентагон, а не Ефтагон или Тригон, или Октагон...
Печатът на Соломон - Представлява два триъгълника обърнати един срещу друг.
- Или пък, един в друг.
...
Платон ми е приятел...

Еврейски известен цар, победил Голиат - вероятно е вярно.
Теглилката е символ на Темида- богинята на правосъдието - пропусна, с вързаните очи... да не види (рушветите)... и Немезида...
Змия Уроборос се нарича змия..."Колело на Сансара". - Крадла- змия.
Ключът - или - кодът, шифърът, знакът, сигналът, ... много думи...
...
Поздрави!
цитирай
2. barin - За фигурите
25.01.2016 22:27
Здравей, Indiram, благодаря, че отново четеш моите публикации и ги харесваш. Материалът основно се базира на книгата" Символите на тайната и явната власт" и " властта на царете"." Днес забелязах, че не съм писал нищо за анкх- кръст, завършващ с топка или възел. Използвал съм много думи и определения. По звученето на думите разбирам, че има прилика с българските топоними и имена( ако "б" стане"г", "в"-"б", заменки и разлики в произношението. Поздрави на теб.Прочети следващата тема" Историята на Созопол". Аз съм живял в Созопол по разпределение след Морско училище три години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3675485
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67392
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930