Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.01.2012 12:38 - МВР СЕ ОПИТВА ДА СЕ РЕФОРМИРА СЛЕД ДЪЛГИЯТ ЛЕТАРГИЧЕН СЪН
Автор: andrei Категория: Политика   
Прочетен: 2596 Коментари: 11 Гласове:
8

Последна промяна: 31.01.2012 17:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

След многобройните гафове на МВР в последните седмици,месеци и години,при задържане на граждани по подозрение за извършени престъпления и използване на неправомерна сила,при които арести е причинена смърт и сериозни наранявания на задържани-  днес МВР излиза със съобщение,че ще започне реформа в своите структори.Как ще се осъществи тази реформа не се споменава в подробности,с малкото изключение,че вече са били съкратени приблизително около 3000 души.

  Дали само единствено под натиска на общественото недоволство е продиктувано това нмерение,или в МВР сериозно са се замислили за реформа в своите структури и дейност,ни предстои да видим,ако разбира се не се окаже,че отново ще бъдем свидетеали на козметични процедури,с които да се тушира това недоволство и се продължи по старият утъпкан и лесен път на милиционерщината,която ярко контрастира с демократичните принципи,  за които от ЕС не веднъж ни напомнят.

 Знае се,че структурите на МВР са най-нереформираната система в Р.България,което поставя редица въпроси:На първо място ясно да се дефинира, отдели и финансира полицейската дейност от другите служби в МВР,което не означава,че в определени случаи, това взаимодействие няма да е невъзможно,но при ясно и законово обосновани правила.Разделянето на полицейските функции от функциите на другите служби в МВР,ще е полезно за самата полиция,където правата и отговорностите няма да бъдат размити,между различните служби и началници.
Удачно ще бъде в бъдещият закон за МВР,добре да се дефинира,какво означава полицейско насилие и при какви случаи и в какъв размер,полицаите ще могат да използват помощни средства при задържане на заподозрени за извършено престъпление.Разследванията за неправомерното използване на сила,ще е необходимо да се изведе от полицейската институция и повери на независим орган,който според скромното ми мнение,ще трябва да е на подчинение на Прокуратурата,или друга независима институция

Доста още неща могат и ще трябва да се променят в закона за МВР и по-специално за дейността на полицията,но това ще е задача преди всичко за добонамерени и независими прависти,които надявам се да използват опита на водещите страните от ЕС по този въпрос.Иска ми се също да отбележа,че през последните години се нароиха над 1500 охранителни фирми,предимно собственост на пенсионирани милиционери и в последствие полицаи,чиято дейност остава сякаш малко в страни от полезрението на обществото,но която също трябва да се осветли , регламентира и осъвремени.

Какво имам в предвид?В тези фирми според последни данни работят над 250 000 човека.Една част от тях носят по регламент огнестрелно оръжие.Други са невъоръжена охрана на обекти.Заплатите и на двата вида охранители са непропорционално разпределени от договореното на охранителните фирми със заявителите за охрана на съответния обект.Най-често заявителите за охрана плащат на охранителните фирми суми в размер над 1000-1200 лева за човек,от които самите охранители получават-за тези с оръжие до 450лева и тези без оръжие до 300-350 л.
 
  Може на някой да му се стори,че това е по-скоро  синдикален въпрос,но моето виждане е,че охранителните фирми за да получават такива високи суми за охрана на обекти от заявителите,всъщност е узаконен рекет към последните.Дали и двете страни в случая не извършват финансови нарушения е добре да се провери и оцени.Често пъти в такива фирми се назначават и криминално проявени лица,за които носенето на оръжие е по презумпция недопустимо- към такива фирми има и изградени според мен нерегламентирани частни "милиции",с неясни задължения,в които участват криминално проявени лица.

 Заслужава си тези неща да се проверят и регламентират в бъдещият закон за МВР,както и службата КОС да упражнява по-добър контрол,върху притежанието и носене на огнестрелно оръжие.Надявам се намеренията за реформа в МВР,да не остане само намерение.Знам,че не съм изчерпил всички въпроси,които предстоят за реформиране пред ръководството на МВР,но се надявам да съм заострил вниманието им,към част от тях.Реформата в МВР е крайно необходима и не търпи отлагане.Дано и другите институции,като съд и прокуратура се реформират подобаващо,за да не се влачим на опашката на Европа и сочени,като не добър пример за подражание.

П.П.Не случайно към разсъжденията си за заявената реформа в МВР,поставих акцент и върху охранителните фирми,чиято дейност често пъти е в нарушение на закона и обвита в мъгла!



Тагове:   andrei,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. socialismus - Обединение на дознателите и оперативните за сега е невъзможно
31.01.2012 13:14
Ако, и да ги турят под една шапка, на оперативните им е непосилно изучаването на правото- те са физкултурници, даскали, философи, а на дознателите им е страшновато да се срещат с престъпниците извън кабинетите. Това са си съвсем отделни линии, които те самите не искат да осучат. Просто ще сложат дознателите под командване на криминалната, и то на некомпетентни шефове.
цитирай
2. andrei - sosialismus-полицията не трябва да бъде приют за
31.01.2012 14:11
неграмотни,и мързеливи хора...
цитирай
3. hristo27 - Когато правата и задълженията на ...
31.01.2012 15:58
Когато правата и задълженията на полицаите се спазват като в белите страни, едва ли могат да стават изцепки. Защото и двете крайности са пародия - полицаи да бият без причина, както и цивилни /особено цигани/ да посегнат на полицай.
цитирай
4. andrei - Прав си Христо...
31.01.2012 16:50
Разбира се,че монетата има две страни...но ако не се придържам към ограничения формат на поста,ще трябва да напиша купища романи:))))))
цитирай
5. bojo12345 - Полицаите у нас не знаят на кой господ служат...
31.01.2012 16:54
Затова изпадат в смешно положение -цигани да ги бият,престъпници обиращи банки да стрелят по тях...резил.
А когато заловят наркопласьор,рекетьор или сутеньо получават обвинения ,че дейсвали извън рамките на "Закона"
Христо правилно казва-белите страни ,да сте чули в Германия или САЩ да има нещо подобно?
А си направил съмнително движение за употреба на оръжие - пращат те на гости при Господ.... иди от там се жалвай за полицейско насилие!!!
цитирай
6. andrei - Божо-нали за това иде реч.Ако в закона за МВР ясно са записани
31.01.2012 17:14
правата и задълженията на полицая и полицията,няма да се стига до нелицеприятни сцени,между полиция и граждани.Всичко е въпрос на добро и съвременно законодателство,в унисон със европейските закони в тази област на правото...Но да оставим МВР да си свърши реформата,защото както гледам от днес и Министерството на Здравеопазването дава заден ход на всичко,каквото бе сътворило под знака на "реформа"до ден днешен.
цитирай
7. hristo27 - По времето на видеокасетите гледах ...
31.01.2012 17:37
По времето на видеокасетите гледах филм в който двама бандини ограбиха от банка половин милион долара. При бягството им, един полицай беше убит. Запомних какво каза единият престъпник - ако ни хванат, ще отида на електрическия стол за убийството на полицая. А, ако беше само грабежа - 20 години!
Нещо подобно имах предвид в първия си коментар.
цитирай
8. andrei - Христо,разбирам,какво си имал
31.01.2012 17:53
в предвид при първият си коментар.Разсъжденията ни са в една посока-защита на гражданите от неправомерни действия на полицията и защита на полицая при изпълнение на служебните си задължения.Еднакво важни са и двете,където да няма противоборство,между права и задължения,и когато са скрепени с добър и справедлив закон,нещата стават ясни за всички.
цитирай
9. bven - Статията е навременна и точно отразяваща истината...
31.01.2012 18:29
Специално за охранителните фирми искам да кажа, че много от техните служители са бивши полицаи от всички нива на йерархията.
Но ако трябва тези хора наистина да си вършат работата, заплащането трябва да е в пъти по-високо. Освен това трябва да се превежда на строго определените дати, а да не се забавя за няколко месеца, уж по някакви причини. Това забавяне дава на останалите (забавящите) - голям % допълнителен доход за усвояване, а гладните да станат още повече и по-гладни. Последното обаче е проблем на цялото общество, не само на охранителите.
Поздрави за изнесените факти!
цитирай
10. andrei - bven-благодаря ти за мнението,макар че
31.01.2012 18:53
публикацията не изчерпва достатъчно въпроса за реформата в МВР,където могат да се поставят на обсъждане още редица важни неща.Например;по какъв начин гражданите могат да различат пред вратата на домът си,маскираните с качулки полицаи от маскирани с качулки и полицейски униформи бандити?!На този въпрос,до сега не съм чул смислен отговор и наложително ли е да се продължава с тази практика,където очевидно е поставен на риск живота на гражданите?
цитирай
11. анонимен - Безизходица
31.01.2012 21:28
Не виждам как МВР може да се реформира. Подборът е с връзки, често за взаимни услуги или с политически протекции, обучението е отдалечено от практиката, а на място няма заинтересовани и компетентни да обучават на майсторство. Ръководството (от най- малкия до най- големия началник) заповядва, но нито знае какво да се направи, нито как да се разпореди.
Много помогна видеонаблюдението, сигурно електронните и интелигантни технологии ще помогнат, но като минат през тъпи умове и нечисти ръце, няма ли да се обезсмислят? Не разбирам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andrei
Категория: Политика
Прочетен: 2132074
Постинги: 980
Коментари: 2249
Гласове: 10895
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930