Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.05.2013 07:23 - ЛЕКАРИТЕ ИСКАТ ПО-ГОЛЯМА ЗАЩИТА-А КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ПАЦИЕНТИТЕ ОТ ЛЕКАРИТЕ?
Автор: andrei Категория: Политика   
Прочетен: 2373 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 30.05.2013 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Без да омаловажавам случаят със саморазправата над екипа на "Бърза помощ"тези дни,където лекарят,мед.сестра и шофьора бяха бити от повикалите ги на адрес граждани,за оказване на бърза медицинска помощ,с което ще трябва да се заеме Прокуратурата,ми се ще да поразсъждаваме за настоятелните искания на лекарското съсловие за увеличаване на тяхната защита от посегателства и даване на неприкосновеност.Така и не бе установена и казана причината за тази агресия над лекарите в този случай.

След близо 20 годишни реформи в българското здравеопазване,които така и не се случиха освен,че здравните заведения станаха търговски дружества и голяма част от лекарското съсловие се обогатиха с нерегламентитани парични вземания от пациентите с методите на престъпен рекет и изнудване,при които "реформи"голяма част от пациентите се преселиха в отвъдният свят,с помоща на същите лекари удобно скрити зад формулировката "лекарска грешка",без ясно да е дадена дефиниция на лекарската грешка,за която и самите лекарите не случайно не настояват!

Получава се нещо като обтекаемото понятие "несъобразена скорост"в закона за движение по пътищата на МПС.Вместо лекарите да се постараят да увеличат доверието,между себе си и пациентите и желание за провеждане на истинска реформа в здравната система,в която да отпадне търговският елемент на здравната услуга-те нададоха вой до небесата за повече защита и неприкосновеност,но забележете-само за тях!Апетита и нахалството на лекарското съсловие до такава степен порасна,че вече искат имунитет като полицаи,политици, депутати и министри.

Постоянното припяване и натякване на обществото,че тяхната професия(която сами са си избрали) е най-значима и поради тази причина заслужават по-голямо внимание,уважение и защита,някак силно контрастира с Конституцията,законите и НПК,в който ясно са дефинирани правата и задълженията на всички граждани,както и наказанията за неспазването им-но явно това обстоятелство за лекарите не е достатъчно та искат "специално отношение",сякаш не разбират,че ако тръгнем в тази посока,коя професия и хора са по-значими,ще стигнем до промяна на правовият ред и демкратичното устройство на държавата,където всички граждани имат еднакви права и задължения.

По тези изисквания на лекарското съсловие е лесно да се разбере,че лекарите отдавна са се откъснали от реалността,в която живеят не по свое желание милионите българи,и с непремерените си желания и алчност са се превърнали в най-обикновенни търгаши,загубили човешкият си облик и морал-забравили,че доброволно са се посветили на една хуманна професия,от която трябва да черпят удоволетворение и уважение за добре свъшената си работа,а не да търсят привилегии и облаги,които и за хората от другите не по-малко важни професии не се дават.

Когато говоря за непремерените щения на лекарското съсловие ще отбележа,че за радост,между тях има и достойни хора,които се отличават от останалите си колеги с високият си морал,компетентност и човещина-едни бели лястовици,които ми дават куража да вярвам,че не всичко е загубено в тази идиотска надпревара за обогатяване и власт!!!Всеки човек решил да се посвети на лекарската професия,предварително се е запознал доброволно с нейните особености,рискове и неудобства,което е валидно и за всяка друга професия!

П.П.-Като допълнение ще добавя,че нито в САЩ,нито в която и да е Европейска държава,има специални закони за защита на лекарите,за което пледират лекарите в България!Време е лекарите да видят "гредата в своето око",а не да търсят вината другаде-бщо взето българска черта на характера...
Някой случайно да е видял,или чул лекарският съюз и лекар,да си е признал,че по негова вина е причинил вреда и смърт на пациент?Аз поне не съм...и там е нашата разлика с останалият цивилизован свят...  



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. olivie - ???
30.05.2013 09:20
Не е необходимо инкриминиране на нападение с/у лекари. Достатъчно е лекарят да има право да отказва преглед и всичко ще се оправи така, както е в цял свят, вервайте ми. Тогава ще видите и гредата във вашето око.
цитирай
2. andrei - olive-Няма никъде по света,възможността-лекар да откаже преглед на пациент!
30.05.2013 10:14
Ако на лекар,не са му достатъчни правата,които са както на всички граждани в правовата държава-тогава този лекар има възможността да си смени професията.А когато на същият лекар са нарушени правата,трябва да се обърне към правозащитните органи,на които законите са вменили тази защита,от която се ползват всички граждани независимо каква професия упражняват.Все пак,ако сте лекар е добре да си припомните"Хипократовата клетва",а не да си изсмуквате от пръстите несъстоятелни аргументи.Единствените хора на които са дадени повече права-това са правоохранителните и правораздавателните органи,но това се компенсира с по-големите им задължения и отговорности,които са подробно дефинирани в съответните закони.Така че баланса е спазен!Лекарите не може да бъдат изключение от общото правило,което законодателя правилно е оценил!Разбирам желанието ви да придобиете не само богатство,но и власт,което няма как да се случи,ако наистина сме правова държава.
цитирай
3. olivie - 2. andrei
30.05.2013 12:01
Недейте да спекулирате с Хипократовата клетва. Явно знаете соиалистическия й вариант, а не оригинала. Тя задължава ученика да лекува безплатно учителя си и неговия род, а не пияните. За последните на времето имаше само отрезвители. А проблемите на спешната помощ биха се решили автоматично с това което предлагам. Вероятно знаете, че 2/3 от повикванията на спешна помощ не са спешни, но по телефона не може да се прецени? Е, ако имат горното право просто ще направят кръгом от вратата, докато ингелите се научат да уважават не само себе си. Така че балансът, за който говорите отдавна е нарушен в полза на клиентите /защото по новому те не са вече пациенти/ В същото време лечението винаги е било с двупосочно действие. Как очаквате да ви лекува лекар в който нямате доверие и насила, както вие смятате, че е правилно, а не той за каквото е учил? Правят го, защото веднага след това отиват на преглед при друг, поради изключително разточителното ни здравеопазване. Когато обаче чакате 2 месеца като в Германия, за да отидете на преглед, след предварително записване /могат и да ви откажат!/ много ще се замислите дали да отидете пиян като свиня и с намерение да се биете. И не ми възразявайте, че това е спешна помощ, защото не сте вие този, който може да прецени това, освен ако сте лекар /в което съм убеден, че не сте/
цитирай
4. andrei - olive-От коментарите Ви разбирам,
30.05.2013 13:01
че нямате и елементарна правна култура.Ако и лекарските Ви умения са като правните Ви познания-тежко и горко на пациентите.Говорите за пияници и изтрезвители,макар че десетки са случаите на хванати пияни лекари на работното им място.Знайно е,че в "Бърза помощ"работят лекари,които никое уважаващо себе си здравно заведение не би взело на работа,поради злоупотребата им с алкохола и наркотиците,така че "Бърза помощ"за тези лекари е последното убежище преди да бъдат изхвърлени окончателно от здравната система.Голяма част от тези"лекари"са напълно деградирали.За Германия и други страни от Западна Европа няма какво да ми обяснявате,защото лекарите от тези страни не могат да вземат и един бонбон от пациентите,а камоли рекетиране на пациентите за пари и подаръци,което е обичайна практика в българските болници.Чудя Ви се ,как с това съзнание сте се захванали да практикувате лекарската професия.За Ваше сведение ще кажа,че такива корумпирани лекари като в България,в Германия ги изхвърлят с ритник и стават моментално клиенти на съдебната им система.В публикацията си споменавам и за онези лекари белите лястовици,които полагат усилия да променят здравната система и възстановят доверието,между лекар-пациент,от които е видно,че Вие не сте.Явно сте от чифтокопитните...Тогава се замислете;защо мъчите професията,себе си и пациентите?
цитирай
5. olivie - андрей,
30.05.2013 14:04
Ако вие сте правист, колкото и лекар, жална й майка на правосъдната ни система. Защо мъчите другите около вас, въобще не разбирам. Не дай боже "да дойде баба за огънче", ако потърсите помощ в спешен кабинет с това самосъзнание. Не че ще я получите разбира се, защото жлъчни особи като вас си личат отдалеч. Само да ви светна, че не лекарите са измислили идиотската система в която са принудени да работят /през бърза помощ минават всички в началото на практиката си/ А в конкретния случай съм убеден, че вина за озлобяването на пациентите има диспечерът на спешна помощ, който от стремеж да отсее спешните от фалшивите повиквания, за да може линейка да отиде за по - малко от 10 мин. на адрес. Той отказва първоначално, после все пак приема повикване, обикновено след като е вбесил викащите. Но това са неща от кухнята, с които вие не искате да цапате фалшиво лъснатото си съзнание, нали? За вас лекарите не са хора и ви уверявам, че и те мислят същото за вас като ви четат. Ще видим какъв кански вой ще нададат хора като вас, когато тръгнат да ги лекуват парамедиците, а лекарите отидат в цивилизовани страни като Германия и Англия. Инкриминирането на проблема не го решава, ще видите - то само замаскира истинските недъзи на системата /в чието създаване може би вие или хора с подобно дефектно мислене като вас са участвали/
цитирай
6. andrei - olive-А...виждам,че лека полека започвате да стопляте,
30.05.2013 15:13
макар че пак четете избирателно,това което Ви отърва.Казвате;инкриминирането няма да реши проблемите -и това е така.С тази поправка в закона,Сидеров си измива ръцете от първоначално заявените си намерения да се реформира здравната система,като отпадне здравните заведения да са търговски дружества-хитро,но пълен популизъм.За мен не се тревожете-не ползвам здравната система в България.Ако отидете в Германия ,или Англия да не си представяте,че веднага ще Ви разрешат да практикувате като лекар?Ще чиракувате на много ниско ниво поне две години,а заплатата ще ви стига едвам за наема на жилището и храна-няма да е както в България да Ви е разрешено да изнудвате и рекетирате пациентите.Анадъмо?
цитирай
7. olivie - Е видяхте ли че може и по - кротко
30.05.2013 15:56
Ако бях с 10 години по - млад, може би щях да отида. Явно отдавна не сте в България - не знаете, че се изисква само удостоверение от МЗ за потвърждавне на дипломата. Освен в Германия, мога да работя в немско-говорящата част на Швейцария със заплата от 10 000евро/месечно. А няма и защо да стажувам като имам специалност. Тия хватки със стажове и робуване вече останаха да важат само в Израел и САЩ. Затова и не знаете вероятно, че почти няма новозавършили лекари, които остават в страната /60% напускат/, а отзивите в чужбина за работата им са повече от добри. Германия първа отвори трудовия си пазар за лекари преди 2014 година. Явно съм доста рядко чифтокопитно, както ме нарекохте, щом нямам проблеми с работата в цяла Европа, след 2013г. Може би точно това ви озлобява. Все пак смятам да остана тук и да си лекувам родните роми, а не хора от вашия тип.
цитирай
8. andrei - Не сте разбрали пак какво ме озлобява.
30.05.2013 16:31
Възмущавам се от рекетьорското поведение на лекарите към българите,на които сте готови да свалите и ризата от гърба сякаш сте от друга националност и сервилността Ви към циганите.С посочената сума която бихте взели в Швейцария,ще сте бедняк.Повече от половината сума ще отиде за данъци.С останалите пари ще трябва да си платите наема за жилище,който за двустаен апартамент надхвърля 1200 -1500 евро-в зависимост в коя част на града се намира.Като приспаднете ток,парно,вода и място за паркиране,както и за храна-лесно ще направите сметката.Не звучи оптимистично нали?Не е ли по-добре тогава да се понапънете и промените здравната система,която да е еднакво добра и за лекари и пациенти,а не постоянно да придърпвате чергата единствено към себе си,а и тя не е чак толкова дълга!
цитирай
9. andrei - Разлката,между здравеопазването в Европейските страни и Българското
31.05.2013 07:23
здравеопазване е,че в здравните заведения на Европа лекарите сами се контролират помежду си,да не разрушават доверието с пациентите,докато в българските болници лекарите се сговарят и сдружават с престъпни практики срещу пациентите.Рзликата е голяма нали!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andrei
Категория: Политика
Прочетен: 2138721
Постинги: 980
Коментари: 2249
Гласове: 10895
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930