Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.10.2016 13:06 - Грешките които правим,когато говорим за Русия и САЩ
Автор: andrei Категория: Политика   
Прочетен: 671 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 31.10.2016 20:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Често в разговорният език,ние наричаме руските граждани руснаци,или руски народ.По същият начин се обръщаме и към гражданите на САЩ,като ги наричаме американци,или американски народ.И в двата случая тези понятия са погрешни,тъй като те не отговарят на определението за народност,което е съвкупност от редица фактори обуславящо това понятие изграждано през вековете!!!Правилното обръщение е да ги назоваваме граждани на тези държави!!!

На първо място,за да наречем гражданите на една държава с определението народ,трябва в тези страни да има хомогенен етнически състав и произход,какъвто в горепосочените държави няма!

На второ място е общият език,писменост,култура,традиции и вяра!Малцина са държавите по Света,които отговарят на тези условия и това са държави предимно от Стара Европа,като Германия,Унгария,България,Швеция,Норвегия,Исландия,Ирландия и др.да не ги изброявам до край,което е въпрос на друго по-подробно изследване.


В дъжави,като Руската Федерация и САЩ,тези условия са частично налични и определението за народ не отговаря  в пълнота и е подменено,преди всичко от политическите и икономически системи в тези държави.

Липсата на народностна идентичност в двете мега държави ги кара да говорят;в РФ за сфери на влияние,докато в САЩ настояват за  глобализиран свят,в който да доминират и управляват,така както им е угодно.И при двете държави е видно имперското им желание и поведение!

Темата е много дълга и интересна на фона на днешните събития,която не съм в състояние да изчерпя в един обикновен пост,но е едно предупреждение,кой какво ни замисля,и какво се крие зад наглед примамливи обещания,за правата на човека,демокрация,глобализация и т.н.



Не на последно място ми се ще да отбележа,неистовото желание на Украйна да се самоопредели като еднонационална държава,в която,както знаем живеят десетки народи различни по произход,език и култура,в това число и не малка част от българи.

Знам,че не съм изчерпателен,но това е повод поне за размисъл!!!

П.П.-Ако в днешна Русия и Украйна попиташ,как са създадени техните държави,ще ти наговорят пълни глупости и измишльотини,но и дума няма да обелят,че и Русия и Украйна са изградени върху  бившите територии на Велика България и Волжка България,както и че,политическият им и религиозен елит е бил български.Затова,че техният език,писменост и вяра са дарени от българи-също няма да получиш отговор!Иначе са много велики...За САЩ питайте индианците,кой е народа,и кой е народо-населението...














Гласувай:
4


Вълнообразно


1. jelezov - Добре написано, но когато се зач...
01.11.2016 12:09
Добре написано, но когато се зачеква тази тема е наложително, макар и с няколко излечения, да се различат понятията "народ" (етнос) и "нация". В Новото време (буржоазното общество), продукт на което е и нацията, те се различават сравнително лесно. Изискват се елементарни знания и способност за абстрактно мислене. По друг начин стоят нещата в миналите, настоящите и бъдещите социалистически общества. Там това различие, прерастващо често в антагонистично противоречие, не може да бъде стихиен процес. Необходимо е научно познание, което, за съжаление, все още липсва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andrei
Категория: Политика
Прочетен: 2132235
Постинги: 980
Коментари: 2249
Гласове: 10895
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930