Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2020 20:26 - Из "Българската мисия"
Автор: hranislav Категория: Политика   
Прочетен: 395 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.05.2020 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Долуцитираните текстове, които засягат България, Европа и света са част от книгата "Българската мисия". Неин автор е холандецът проф. Хари Салман (1953 г.) – философ, пътешественик и социолог със силен интерес към историята на Европа.

 "...в чужбина, по - специално в Европа са разбрали, че проблемите на света, в частност на Европа са големи, че тя трябва да бъде излекувана и всъщност са нужни хора, които правят моста между Европа и България. А не просто хора, послушни чиновници, които сляпо следват европейските програми, говорят като кречетала за влизане в Европа и НАТО, а самите те напомнят кукли на конци, безмисловни зомби или пък високоплатени слуги на чужди господари.През последните петдесет години западноевропейците страдат от един процес на трансформация, наречен американизация, а в последните десет години подобно нещо се наблюдава и в страните от Източна Европа.
Изследвал съм процеса на американизация в различните части на света. Той има опустошителен ефект върху богатството и своеобразието на местната култура и върху традиционните социални ценности. На духовно ниво процесът на американизация поставя под заплаха задачата или мисията на съответната нация. Всяка нация има своя вдъхновяващ гений, наречен дух на нацията – това е един Архангел, водещ нацията към изпълнението на нейната мисия. Aмериканизацията на една страна води до прекъсване на връзката между нацията и нейния национален дух. При това положение духът на Америка налага „американския начин на живот“ върху тази нация, по-специално върху нейния обществен елит. Основната цел на американизацията е да се създаде един голям пазар в света, в който един малък елит ще бъде много богат, а останалите ще бъдат роби. Нуждите на хората ще бъдат манипулирани, мислите на хората ще бъдат под влияние на масмедиите и ще настъпи пълно унифициране на индивидите. Това е опасно и за самите американци, чиято духовност също страда в този процес.
Много е важно да се прави разлика между могъщата Америка на глобализацията и другата, духовната Америка – страната на поети като Емерсон, на прекрасни музиканти и надарени духовни личности. Но лицето, което познаваме след Втората световна война, е точно икономическото лице на Америка. Както казах, всяка нация има своя национален дух. Това е един Архангел, който изпълнява своята задача в течение на няколко столетия. Tой вдъхновява хората, които говорят съответния език, които принадлежат на тази нация. Това, което този Архангел изисква от нацията, трябва да бъде подготвено понякога в течение на столетия, понякога на хилядолетия. Това е валидно за всички нации.
(стр. 9, 11, 12)

...

"Първата перспектива е битката за социалния характер на Европейския съюз. Европейският съюз беше създаден за да установи мир между Германия и Франция. Сега вече има мир в Западна Европа, има много високо ниво на социален мир. Беше развито социално съзнание, което да защити беззащитните в нашата част на света. Но те са милиони. Cега има дискусия в Европа, до каква степен желаем да помогнем на беззащитните хора в Източна Европа.
В последните десет години идеологията на неолиберализма, която гласи, че всеки трябва да се бори за собствения си интерес, се засили много. Тази идеология идва от Съединените Щати. Съпротивата към неолиберализмa е все по-слаба и така Европейският съюз постепенно става част от Американската глобална икономика.
Но има и втора перспектива: Това е едно движение, което започна преди четири години, и бе наречено в началото антиглобалистко движение. Неговата поява беше ознаменувана чрез демонстрациите по време на срещите на световните лидери в Сиатъл, Давос, Прага и др. Но всъщност това не е антиглобалистко движение, това е движение за нов вид глобализация, която би била в интерес на
цялото човечество. Сега например голям проблем в Световната търговска организация, е че бизнес-компаниите искат достъп до обществения сектор. Всъщност те искат да превземат този сектор. Те представляват частния сектор на глобалния капитализъм. Съществува обаче общественият сектор, който се грижи за обществените интереси: здраве, образование, обществен транспорт, електричество, водоснабдяване…Всичко това е в ръцете на обществените организации. Но сега идва един диктат от страна на Световната търговска организация. Частните бизнес компании ще могат да вземат в ръцете си части от обществения сектор. Така че навсякъде ще има частни организации, които да се грижат за здравето, oбразованието, за водата. Tе естествено ще търсят в това своята печалба. Така че всички обществени услуги ще станат много скъпи и качествените услуги ще са достъпни само за елита. Такава приватизация на обществените услуги вече е започнала в България. Все повече и повече ще намаляват възможностите на бедните да се ползуват от услугите на обществения сектор. Те трябва да се погрижат за себе си. Например частни компании искат да изкупят водните източници на всички страни. Това трябва да бъде предотвратено. Това е част от програмата на движението за духовна глобализация."
(стр. 9, 11, 12)

Книгата „Българската мисия” с подзаглавие „Значението на българите за Европа” е издадена от изд. „Хелиопол” през 2006 г. Не знам през коя година е написана, но съдържанието и е представено през август месец 2003 г. на събрание на последователи на Бялото братство от различни държави.

Едно от местата на които можете да получите онлайн достъп до четивото: http://vaseto.info/books/56.pdf.








Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 651713
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1293
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930