Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2021 17:35 - ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТРУДНОСТИТЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 661 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 22.06.2021 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТРУДНОСТИТЕ                                               
„Ние живеем благодарение                                                                       
на духовната светлина,                                                                           
която споделяме помежду си.                                                                           
Тя съдържа целият смисъл                                                                      
на човешкия живот.                                                                               
Всичките ми приятелства са                                               
 озарени от тая светлина.”

                                       Михаил Кендеров

 

          Всеки човек, почти всекидневно, среща освен радости - и трудности, за които трябва да е подготвен. Преодоляването на всяка трудност е урок и натрупване на опит, които обогатяват нашата душа.

          Физическото и психическото състояние на организма трябва да се подготвят не само за приемане на радостите и успехите, но и за изживяване на трудностите, препятствията, неуспехите и нещастията с нужното спокойствие и твърдост. Необходимо е да възпитаме в себе си готовност, издръжливост, търпение и твърдост.

Ето моето мото за началото на деня: “Живота е труден, но и прекрасен. Готова съм да приема следващия му урок”. Моралните сили, които самовъзпитаваме за преодоляване на трудностите са: спокойствие, емоционалното равновесие, оптимистичната настройка, издръжливост, култивиране на добри мисли, добродетели и вяра, любов към хората и природата. Те помагат при преодоляване на всякакви трудности и нещастия.                                                                                                              „Всички проблеми са илюзия на ума” казва Екхарт Толе.                          
     В основата на проблемите е страхът. Основен е страхът от смъртта, от мисълта, че животът свършва безвъзвратно. Всичко свършва,човек изчезва щом умре, той вече не съществува. Но това е илюзия на ума на човек, който няма вяра и духовно познание.  Защото животът продължава в друга форма – живот на душата и Духът на индивида в Духовния свят. Те не умират.            Ето защо е изключително важно за спокойния и щастлив живот на човека да има духовно познание - чрез християнска вяра и духовна наука. Антропософията /мъдрост за човека, или човекознание/ дава познание, че човек живее не само на Земята, но и в Духовния свят със своята душа и Дух след смърт. И се преражда за живот на Земята в различни личности, но във вечна индивидуалност  през всички исторически епохи. Животът на Земята и в Духовния свят се ръководи от духовния закон за Карма /съдба/.                 Друг проблем е страхът от болести. „ Всяка болест, всяко изпитание идва да помогне на човек да осъзнае грешките си” – казва и пише Учителят Петър Дънов /с духовно име  Беинса Дуно/, създател на християнското духовно учение на Бялото братство. Много от болестите са предизвикани от неправилен начин на живот, неправилно хранене, лоши навици, пороци и пр. И болестта, изпитанието идва за да осмислим живота си и да поправим грешките. Страданието, изпитанието са уроци, които повдигат Духа, правят човека по-силен.                

Ако  се измъчвате от неразрешен проблем, дълбока скръб или    страх е добре да се уедините няколко дни в самота. Тогава  човек анализира най-правилно нещата, поглежда ги от друга гледна точка. Оставайки насаме, той разглежда обстойно възникналия проблем и търси неговите причини. Когато те се изяснят, изчезва и страхът от проблема. Това се постига чрез концентриране на мисълта, размишляване за проблема в тишина и усамотение. Тогава човек става обективен наблюдател на своя проблем, и на мотивите, които лежат в основата му.Той преценява реално и трезво положителните и отрицателните страни на проблема. Личността не бива да отлага неразрешени  проблеми, докато се стигне до неразположение, нервна криза или негодувание, а е нужно да се стреми да ги решава сам.

Понякога решаване на проблем и трудност изискват компромис или прошка, а в други случаи извинение, за да се продължи по-нататък.

В живота срещаме хора различни по характер и темперамент. Това е даденост, която не може да се промени по наш вкус и желание. Дори и най-близките роднини и приятели, както и ние самите, притежаваме отрицателни черти в своя характер, който вече е изграден и трудно се поддава на промени. За да има добро съжителство и взаимоотношения, трябва да приемаме околните такива, каквито са, с всичките им недостатъци и характерови особености.                                                     
   Във всеки човек има една неумираща индивидуалност, божествена искра. Това е духовната светлина във всеки човек.  И поетът Михаил Кендеров е изразил  тази същност в горният афоризъм. Трябва да уважаваме тази вечна индивидуалност.                                    
  Нужно е да се стремим да виждаме добрите страни от характера на човека, да го разбираме и даряваме с обич, да го насърчаваме в добрите идеи и творческите му стремежи. Ако ни бъде поискан съвет, трябва да го дадем внимателно и никога да не  натрапваме на другите личното си мнение.

Без търпимост и компромиси, без създаване на приятна атмосфера, се стига до много проблеми в общуването.

Много често в желанието си да докаже, че е прав, непременно да  защити гордостта или каузата си, човек се опитва да наложи своето мнение на всяка цена. Това в много случаи вреди особено в семейството, в приятелска среда, в служебните отношения. Кой отстъпва? Обикновено по-благородният, по-умният, по-тактичният. Дребните битови проблеми изискват толерантност и отстъпки. Така се избягва излишното напрежение, не се създават конфликтни, стресови състояния и избухване. Обаче не бива да се отстъпва при обсъждане на важни, принципни въпроси.

Да доброто съжителство и контакти между хората особено важно е да се общува добронамерено, вежливо, коректно и толерантно, да се избягват грубите думи. За жалост у нас грубост много често се случва на улицата, в превозното  средство, в магазина и пр. За съжаление не рядко  се наблюдават агресивност, неучтивост, нелюбезност, дори грубиянство. Това не бива да се оправдава с нервна напрегнатост или преумора. Защото поведението на всеки човек, от една страна, зависи от  възпитанието, а от друга – и от доброжелателство. Толкова малко е необходимо – една усмивка, учтива дума или извинение, жест на внимание и любезност, за да се създаде нормална атмосфера на общуване.

Има такива хора сред нас, които наричаме недоволници. Недоволникът реагира на всичко с възмущение, недоволство, укори и критики. Той винаги е намръщен, унил, често – ядосан за нещо. Обикновено недоволникът не търси вината за своето лошо настроение в себе си, не намира недостатъци в своя характер. Често той се представя за човек, който търси справедливост и се изживява като съдник на другите. Създава около себе си напрегната атмосфера и критиката му обикновено не е полезна никому.

Егоистите и консуматорите са винаги недоволни от родителите, близките и колегите си. Такива хора не са полезни както за себе си, така и за околните.

Недоволството е разрушителна емоционална настройка, която пречи на духовното развитие на личността и на възможността за вярна преценка на себе си и на другите. Такива хора трудно се справят с различните проблеми, които възникват постоянно. Доказано е, че егоистът, недоволникът е с намалени жизнени сили.

За преодоляване на трудностите важно е личността да има силна воля. Това е действената сила, която ни помага да се изправим срещу проблемите и пречките и да ги преодоляваме и решаваме.

Всеки човек има възможност да засилва и закалява волята си, стига да поиска. Трябва да се има предвид закаляването на волята още при възпитанието на детето, като то бива направлявано само да постига всичко и като му се създават навици за постоянство и преодоляване на трудностите. Не бива да се улеснява прекалено животът на децата, да ги научим да бъдат по-самостоятелни, иначе те стават разглезени, безволеви и чакат всичко да им се поднесе наготово. Даже трябва да им се създават малки затруднения, за да ги преодоляват.

От волята зависи не само преодоляване на трудностите, но и самодисциплината, системността и организираността, чувството за дълг, постоянството за водене на здравословен живот и постигане на целите, които сме си поставили. А това води до усъвършенстване на личността.

Основният начин за закаляване на волята е чрез самовъзпитание и самодисциплина. Отказването от лоши навици и пороци, премахването на отрицателни черти е сериозно изпитание на волята. Безволевият човек много често е тласкан хаотично от желания за удоволствия, прищевки, капризи и се оставя да бъде управляван от друга, по-силна воля. Много талантливи и надарени личности са погубили живота си поради слаба воля.

Засилване на волята зависи от желанието на човека. Силна воля  означава силна личност!

Трудно е да се определи как се създават творческите идеи, но има предпоставки за тяхното възникване. Необходимо е всяка творческа работа да се извършва с любов и увлечение, със съзнанието, че тя е нужна на хората. Трябва човек така да е обхванат от идеята, че да живее дори насън с нея.                                                                                                         Метод за разрешаване на  труден проблем.       
 Преди заспиване може да си поставим някой проблем или идея, на която не сме намерили решение или отговор. Понякога проблемът или хрумване на идеята се разрешава насън. На сутринта внимаваме и получаваме отговора в мисълта си. Не винаги отговора се получава от първия път. Може да се наложи да повторим упражнението много вечери подред. Трябва да проявим търпение и постоянство - всяка вечер да поставяме отново проблема или начина на изпълнение на идеята. И накрая някоя сутрин отговорът изведнъж проблясва в съзнанието ни.

Това е много важен метод за решаване на трудни проблеми и нови идеи, взет от духовната наука антропософия.

Важно е също целенасочено да направляваме мислите си по възможност по-дълго и съсредоточено върху творческия проблем или трудността. Уединението сред природата, сливането с нея, концентрацията и вслушването в  “гласовете й”  много често стават извор на творчески идеи и решаването на проблеми.

                                      

                                 Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

 

 

 

 

          




Гласувай:
2



1. hloris - Аз лично доста и редовно съм чела Вашия блог,
22.06.2021 18:35
и наистина се възхищавам на силата на духа Ви!

Изключително силна и волева жена сте!
Имате моите адмирации!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895237
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031