Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2012 13:38 - Хипократ и неговата клетва
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 7827 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 28.07.2012 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image

  Хипократ (ок. 460 – ок. 377 пр.н.е.)
е прочут древногръцки лекар и педагог, чието име се свързва в представите на повечето хора със знаменитата клетва, която символизира високите етични норми на европейската медицина. Хипократ, наричан «баща на медицината», се смята за автор и на голяма сбирка от трактати по медицина.
image
   Сведенията за живота му са оскъдни и недостатъчно достоверни. Най-ранната биография е написана от Соран Ефески (римски лекар, грък по произход) пет века по-късно. Невъзможно е да се оценят източниците на Соран, но много от написнато е без съмнение измислица.

image

  Руините на асклепиона — храма на бога на медицината Асклепий на остров Кос, където са лекували хора и събирали медицински знания.

    Соран отнася раждането на Хипократ към 460 пр.н.е. и свързва активната му дейност с времето на Пелопонеската война (431–404 пр.н.е.). Всички автори са съгласни с това, че Хипократ живял дълъг живот - около 90 години. Тази хронология се подтвърждава от източник от онова време: в "Протагор" на Платон Хипократ е споменат като лекар, който живее по онова време и обучава на медицина срещу заплащане. Диалогът е написан в началото на IV век пр.н.е., а действието в него се развива през 432 пр.н.е. Аристотел нарича Хипократ «велик», затова не може да има съмнение, че знаменития лекар действително е живял в края на V век пр.н.е.
image

Паметник на Хипократ на родния му остров Кос                                 

Според Соран, баща на Хипократ бил лекарят Хераклид, а майка акушерката Фенарета. Хипократ имал двама сина — Тесал и Драконт, а също и дъщеря, чийто съпруг Полиб, според древноримския лекар Гален, станал негов приемник. Отначало Хипократ бил обучаван на медицина от дядо си и баща си - потомствени лекари. След това преминал обучение и при прочутия философ Демокрит и софиста Горгий. Хипократ  много пътешествал и изучавал медицината на различните страни.  Сред местата, където той лекувал се споменават Тесалия, Тракия, Македония, крайбрежието на Мраморно море.  Умрял на преклонна възраст (според  различни източници  от 83 до 104 години) в град Лариса, където му издигнали паметник.  

image

Дървото на остров Кос, под което, според преданието, работел Хипократ
 
  С името на Хипократ се свързва представата за високия морален облик и етика на лекаря.  Клетвата на Хипократ съдържа основополагащи принципи, от които трябва да се  ръководи всеки лекар в своята практика. Произнасянето на клетвата (която през вековете значително се видоизменила) при получаване на лекарската диплома станало традиция.                                                                               image
 
  Византийски ръкопис с клетвата на Хипократ във формата на кръст. XII
век.



image

 

Кълна се в Аполон - лечителя и в Асклепий, в Хигия и Панацея, и нека свидетели ми бъдат всички богове и богини, че доколкото ми стигат сили и разум, ще спазвам настоящата си клетва, скрепена с моя подпис.

 

Учителят, обучил ме в лечебното изкуство, ще имам за свой родител, като на драго сърце ще споделям с него и ще осигурявам необходимото за прехраната или работата му. А неговите потомци ще са ми като родни братя и ако желаят да изучат това изкуство, аз ще им го предам безплатно и без да им искам разписка за дължимата сума.

 

Ще наставлявам писмено и устно и чрез всички останали форми на обучение единствено своите деца, децата на своя учител, както и учениците, заклели се по лекарския обичай - никой друг.

 

Ще препоръчвам на болните полезен начин на живот, доколкото ми позволяват това умението и разумът, и ще ги предпазвам от всичко вредно и опасно.

 

Не ще се поддам на ничия молба да поднеса някому смъртоносно питие, нито пък аз сам ще реша да сторя такова подобно нещо.

 

Също така не ще дам на жена песар за унищожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление.

 

Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на опитните в тази област.

 

В който и дом да вляза, ще влизам, за да помогна на болните, ще стоя далеч от всяко подозрение за умишлено нанесена вреда и за подкуп, а най-вече от любовни увлечения по жени или мъже, били те свободни или роби.

 

Това, което видя или чуя из личния живот на хората, когато лекувам или дори когато изобщо не се занимавам с лечебна дейност, и което в никакъв случай не бива да става публично достояние, ще премълча, считайки го за тайна.

 

И ако благословейно спазвам тази клетва и не допускам непристойни деяния, то нека винаги се радвам на щастлив живот, обграден с всеобща почит, и нека получа преобилен плод от своето изкуство. А ако я престъпя и опозоря, да ме сполети обратното.

Заклех се!



image
  image
  Хипократ, мозайка от асклепиона - Археологически музей на о-в Кос
Крилати изрази

Много от изразите на Хипократ станали крилати. Въпреки, че отначало  били написани на древногръцки, често се цитират на латински - широко използвания в медицината език.

  • Лекарят лекува, природата изцелява (лат. Medicus curat, natura sanat) .
  • Животът е кратък, изкуството - вечно (лат. Ars longa, vita brevis) — изразът е формулираното от Сенека на латински първо изречение от «Афоризмите» на Хипократ. Хипократ подчертавал, че не стига и цял един живот, за да се усвои великата наука медицина. 
  • Медицината е най-благородната от всички науки  (лат. Omnium artium medicina nobilissima est).
  • Не вреди (лат. Noli nocere) — главната заповед на лекаря, формулирана от Хипократ.
  • « С огън и меч» — перефраза на афоризма «Което не излекуват лекарствата, излекува го желязото; което не излекува желязото го излекува огъня» (лат. Quae medicamenta non sanant, ferrum sanat; quae ferrum non sanat, ignis sanat
  • «Противоположното се излекува с противоположното» (лат. Contraria contrariis curantur) — един от афоризмите на Хипократ. На този принцип е основана съвременната медицина. Основоположникът на хомеопатията Самюел  Ханеман предложил да се лекува «подобното с подобно», противопоставяйки хомеопатията на онази медицина, която лекува «противоположното с противоположно», наричайки я алопатия.
image

Хипократ и Демокрит, 1622  Питер Ластман




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299660
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031