Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.12.2010 09:14 - НЯКОЛКО ДУМИ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА
Автор: andrei Категория: Политика   
Прочетен: 2605 Коментари: 10 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Винаги с приближаването на Коледните и новогодишни празници се организират множество благотворителни кампании,за подпомагане на различни слоеве от българското общество изпаднали в недоимък и беда.И в това няма нищо лошо.Напротив,това е своеобразен тест за зрелостта и морала на гражданското общество в България.Думата ми е за едни други действия,които трудно кореспондират с понятието благотворителност.Едно от тези действия е отнемането от държавата на 20% ДДС,от SMS,изпратени от милионите българи- заделели част от скромните си средства,в полза на нуждаещите се хора.Няма начин този факт,да не помрачава идеята на благотворителността,с неадекватното поведение на държавата.Вместо държавата да поощрява тези благородни инициативи,породени от солидарността на нейните граждани,тя с действието си,се превръща в един студен наблюдател и лихвар!Друг не по-маловажен факт,който се набива на очи е кампанията на МВР,за подпомагане на семействата и децата на свои служители загинали при изпълнение на служебният си дълг.Трудно ми е да възприема делението на децата на ваши и наши,което става пределно ясно от кампанията на МВР.Някак тази кампания неусетно ме връща в годините на "социализма",когато с подобни инициативи се събираха пари за децата от Югоиздочна Азия ,в частност Виетнам,а се пренебрегваха децата на не по-малко пострадалата Камбоджа от Пол Потовският геноцид.Мисля си, че по-коректно бе,кампанията на МВР да се ограничи в рамките на поделенията и служителите от министерството,за да се избегне именно това противопоставяне на ваши и наши!Като се има в предвид,че численият състав на МВР надхвърля 60000 души,може да се предположи,че биха се събрали значителни средства.Надявам се новата година да е по-благосклонна,към нуждите на хората и когато се провеждат подобни кампании да са съпроводени с повече такт и внимание от страна на държавата и организаторите на подобни инициативи!Все пак,пожеланието ми за Новата Година е да има по-малко нуждаещи се и страдащи хора!  


Тагове:   andrei,


Гласувай:
20



1. liliyanaandreeva - БЛГОТВОРИТЕЛНОСТ ЗА ЕДНИ И...НИЩО ЗА ОСТАНАЛИТЕ!...
30.12.2010 10:46
ТОВА Е :
1 - КАСТОВА СЕГРЕГАЦИЯ
2 - ОТНОШЕНИЕ КАТО КЪМ МЪРТЪВЦИ - ЗА МЪРТВИТЕ - ИЛИ ДОБРО ИЛИ НИЩО
цитирай
2. afrodita1 - Съвсем малка част от нашите упра...
30.12.2010 13:09
Съвсем малка част от нашите управници биха се замислили за тези неща, дори сами не биха се сетили да дарят на нуждаещи се, ако не е някой глас да ги подбутне за това, това си е чист расизъм, "- защо да даряват на болни хора и деца ?,с какво могат да послужат на" РОДИНАТА И НАЙ ВЕЧЕ НА ДЪРЖАВАТА" , ми с нищо, затова трябва да запазим чистата ни раса..."- но не всички мислят така, има и хора със сърца, които ги е грижа и помагат, знаеш ли , преди няколко дни чух по новините че от всеки депутат 200 лв от заплатата ще отидат за дарения на три дома за болни деца, мисля че в София ..
цитирай
3. andrei - afrodita1-Мисленето на много хора е свързано,
30.12.2010 13:47
с някаква кастова обремененост,както казва в коментарът си Лили Андреева.Деленето на хората по професионален,етнически и други признаци,е остаряло мислене и е наследство от предишният соц.режим и последвалите го правителства на Прехода.Какво казваха те?Политиците говорят за себе си и се изживяват,като политическа класа и хора,различни от другите,които наричат с определението"Обикновени хора".Това деление на не обикновени и обикновени е разделителна линия,която минира усилията ни за изграждане на Гражданското общество в България и създава условия за феодални взаимоотношения,както и почва за етническа нетърпимост,между различните народностни сегменти на обществото.За демократично мислещите хора-думите "НИЕ"и "ТЕ"са признак,за тоталитарно мислене и поведение.За това акцентът ми на поста е да не делим,както възрастните,така и децата на "НАШИ"и "ВАШИ".Да не противопоставяме хората на здрави и болни,на българи и не българи,както и по каквито и да са признаци на пол,вяра професия,цвят или раса.Общото между нас,трябва да е доминиращо,а то е простичко-ВСИЧКИ СМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЧОВЕШКИЯТ РОД!Поздрав,бъди здрава и весела НОВА ГОДИНА!
цитирай
4. smile999 - "Да не противопоставяме х...
30.12.2010 16:14
"Да не противопоставяме хората на здрави и болни,на българи и не българи,както и по каквито и да са признаци на пол,вяра професия,цвят или раса.Общото между нас,трябва да е доминиращо,а то е простичко-ВСИЧКИ СМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЧОВЕШКИЯТ РОД!"
Весела и щастлива Нова година!
Поздрав за теб andrei!
цитирай
5. andrei - smile999-Благодаря за новогодишното ти пожелание!
30.12.2010 16:54
Пожелавам Ти весела и щастлива Нова Година,на Теб и цялото семейство!Пожелай си нещо в Новогодишната нощ и знай,че то ще се сбъдне!
цитирай
6. afrodita1 - Андрей -пожелание за теб
31.12.2010 11:52
Желая ти весело изкарване на новогодишните празници с любимите си хора до теб.
Бъдете много усмихнати и щастливи !!!
цитирай
7. andrei - afrodita1-Благодаря за новогодишното пожелание!
31.12.2010 13:18
Желая на теб и близките ти хора,щастие,здраве,доброта,благодат и любов!!!Щастлива новата 2011година!
цитирай
8. cefulesteven - С ДДС - то винаги ме е отвращавало. ...
31.12.2010 15:17
С ДДС - то винаги ме е отвращавало. Това, че властимащи личности "великодушно" са го връщали за каузата, не е разрешение, каквото от позицията на властта, която имат, можеха да намерят по проблема. Само, че като застанат пред няколко милиона зрителя и кажат, как парите взети за ДДС пак отиват за благотворителност, укрепват популярност. Друг е въпроса, че благотворителния жест е на онзи, който отделя от себе си. И е колкото човек отделя от себе си. С чужда пита, помен не се прави, но рейтинг се крепи.

Като богослов мога да поспоря, дали и думата "благотворителност" е много точна, но в крайна сметка, това не е от рационално значение. Дали са благотворителни или не съвсем, това са благородни начинания, позитивни в основата си и думата "благотворителност", колкото и неточна да ми се струва, все пак е световно наложена и дава добри плодове. Няма значение какви печалби трансформират телевизиите с акциите, няма значение каква е и печалбата за звездите - участници, защото основните звезди си остават тези за които са предназначени парите. И така трябва да е, те трябва да получат освен материалната помощ и своята популярност, защото това е популярността на един човешки проблем, който и нас прави хора. Няма да се спирам и на кича, понякога явното лицемерие: тях можем да преглътнем. Но ДДС - то, в случая е хищничество. И изобщо този данък в България, по принципа, който се прилага е хищнически и в други случаи. ДДС-то върху хартиените носители на информация може да се нарече Данък четене, а при ширищата се простащина е посегателство върху душата на цяло общество. Най-високият е в цял ЕС. За ДДС - то върху лекарства, включително и животоподдържащи няма какво да се говори. Данък живот. Данък болка.

цитирай
9. andrei - Прав си в заключенията Стефане!
31.12.2010 16:28
Макар с известно закъснение-ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!Нека ти е честита и Новата 2011година!Желая ти здраве,щастие,упоритост и шанс в начинанията!
цитирай
10. dalida - Честита нова 2011-та година!
02.01.2011 11:42
Бъди жив и здрав през цялата година!
Нека тази 2011-та носи здраве и дълъг живот на цялото ти семейство!
Нека успехите и щастието не те напускат никога!
За много години,Андрей!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andrei
Категория: Политика
Прочетен: 2136874
Постинги: 980
Коментари: 2249
Гласове: 10895
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930