Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.09.2015 06:56 - Един объркан американец моли за помощ
Автор: andrei Категория: Политика   
Прочетен: 1880 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 13.09.2015 06:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Разказва  Нийл Кларк    Превод: Илиян Станчев  Объркан съм. Преди няколко седмици на запад ни казваха, че хора да окупират правителствени сгради в Украйна е нещо хубаво. Тези хора са „продемократични” протестиращи, както ни казваха нашите политически лидери и елитни медийни коментатори. Правителството на САЩ пък предупреди украинските власти да не употребява сила срещу„продемократичните протестиращи”, въпреки че според снимки, които видяхме, някои от тях бяха неонацисти, които хвърляха коктейли „Молотов” и други предмети по полицията, рушаха статуи и палеха сгради. Сега, само няколко седмици по-късно, ни се казва, че хората, които окупират правителствени сгради в Украйна не са„продемократични протестиращи”, а „терористи” и„сепаратисти”. Защо окупацията на правителствени сгради в Украйна бе много хубаво нещо през януари и нещо много лошо през април? Защо употребата на сила от властите срещу протестиращите бе напълно неприемливо през януари, но не и сега? Повтарям: объркан съм. Някой ще ми помогне ли?

image
Зимните антиправителствени протестиращи в Украйна бяха посетени от няколко видни западни политици, включително американския сенатор Джон Маккейн и Виктория Нюланд от Държавния департамент, които раздаваха курабийки. Но в много западни европейски страни имаше антиправителствени протести в последните седмици, които не получиха подобна подкрепа нито от подобни лица, нито от елитните западни медийни коментатори. Нито пък протестиращите получиха курабийки от длъжностни лица на Държавния департамент на САЩ. Ако бяха толкова ревностни защитници на антиправителствените протести в Европа и ги считаха за истинска форма на „демокрация”, нямаше ли Маккейн и Нюланд да покажат солидарност и с протестиращите в Мадрид, Рим, Атина и Париж? Объркан съм. Някой ще ми помогне ли?

image
Преди няколко седмици гледах интервю с Държавния секретар на САЩ Джон Кери, който каза„Просто не може да се нахлува в друга държава под фалшив претекст, само за да отстояваш интересите си.” Но си спомням, че САЩ са го правили  не веднъж в последните 20 години. Погрешно ли си спомням, че причина за инвазията в Ирак бяха твърденията за наличие на оръжия за масово унищожение?Сънувах ли през 2002 г. и началото на 2003 г., когато политици и неоконсерваторски „експерти” се появяваха ежедневно по телевизията, за да казват на нас, плебеите, че трябва да воюваме с Ирак заради заплахата от смъртоносния арсенал на Саддам? Защо демократичният референдум в Крим за това дали полуостровът да се върне в границите на Русия е представен като по-лош от бруталната, убийствена инвазия на Ирак, която доведе до смъртта на близо милион души? Объркан съм. Някой ще ми помогне ли?

image
Някои сериозно изглеждащи западни политици и медийни„експерти” ни казват и че Кримският референдум е невалиден, защото се провежда под „военна окупация”. Но наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени под военна окупация, която бе приветствана от западни лидери като Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен като „исторически момент за Афганистан” и голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският – приветстван? Объркан съм. Някой ще ми помогне ли?

image
Сирия също е доста объркваща. Казваха и продължават да ни казват, че радикални ислямски терористични групи са заплаха за нашия мир, сигурност и „начин на живот”. Че Ал-Кайда и други подобни групи трябва да бъдат унищожени: че трябва да водим неумолима „война срещу терора” срещу тях. Но в Сирия нашите лидери се съюзиха с подобни групи в тяхната война срещу едно светско правителство, което уважава правата на религиозните малцинства, включително християните. Когато бомбите на Ал-Кайда и нейните подорганизации избухваха в Сирия, убивайки невинни хора, нямаше заклеймяване от нашите лидери. Единственото такова бе срещу светското правителство, което се сражава с радикални ислямисти и което нашите лидери и елитни медийни коментатори отчаяно искат да свалят. Объркан съм. Някой ще ми помогне ли?   

А имаме и правата на гейовете. Казва ни се, че Русия е много лоша и изостанала страна, защото прие закон срещу популяризирането на хомосексуалността сред по-малките. Въпреки това нашите лидери, които бойкотираха Зимните олимпийски игри в Сочи заради този закон, посетиха държави от Залива, където хомосексуалисти могат да бъдат затваряни и дори екзекутирани, като топло приемат тамошните лидери, без дори да споменават за правата на гейовете. Не мислите ли, че затварянето и екзекутирането на гейове е много по-лошо от закон, забраняващ популяризирането на хомосексуалността сред по-малките? Защо, ако истински се тревожат за правата им, нашите лидери нападат Русия, а не страните, които затварят и екзекутират гейове? Объркан съм. Някой ще ми помогне ли?

В много вестникарски статии ни се казваше, че унгарската ултранационалистическа партия „Йобик” е много лоша и възходът й е причина за големи тревоги, въпреки че дори не е в правителството, нито пък въобще ще бъде. Но неонацисти и ултранационалисти участват в новото правителство в Украйна, което нашите западни лидери ентусиазирано подкрепят, и тези крайнодесни групи играха ключова роля в свалянето на демократично избраното украинско правителство през февруари, „революция”, приветствана от Запада. Защо ултранационалистите и крайнодесните групи са неприемливи в Унгария, но много приемливи в Украйна? Някой ще ми помогне ли?

Казват ни, че Русия е агресивна империалистическа сила и че НАТО иска да се противопостави на руската „заплаха”. Но наскоро погледнах картата и намерих много страни близо (и дори граничещи) до Русия, които са членки на НАТО, военния съюз на САЩ, който бомбардира и атакува много страни в последните 15 години. Но не можах да открия каквито и да е държави близо до Америка, които да са част от руски военен съюз, нито пък руски военни бази и ракети, намиращи се в други страни, граничещи или близо до САЩ. Въпреки това ни казват, че Русия е „агресор”. Объркан съм. Някой ще ми помогне ли?



Гласувай:
9



1. bojinkata - Това което е в интерес на Фашингтон и ...
13.09.2015 12:39
Това което е в интерес на Фашингтон и платено от него е демократично. Всичко останало е недемократично, терористично, диктаторско и .........
цитирай
2. bgman13 - цитат:"Зимните антиправ...
13.09.2015 16:16
цитат:"Зимните антиправителствени протестиращи в Украйна бяха посетени от няколко видни западни политици, включително американския сенатор Джон Маккейн и Виктория Нюланд от Държавния департамент, които раздаваха курабийки. Но в много западни европейски страни имаше антиправителствени протести в последните седмици, които не получиха подобна подкрепа нито от подобни лица, нито от елитните западни медийни коментатори. Нито пък протестиращите получиха курабийки от длъжностни лица на Държавния департамент на САЩ."

Така е. Даже и Путин не отиде да ги подкрепи, въпреки че вече му е ред на него.
цитирай
3. bgman13 - цитат:"Защо, ако истински се ...
13.09.2015 16:21
цитат:"Защо, ако истински се тревожат за правата им, нашите лидери нападат Русия, а не страните, които затварят и екзекутират гейове?"

Спокойно, всеки по реда си! Ще им дойде времето и на тия.
цитирай
4. kvg55 - Този us-американски другар ще има ...
13.09.2015 21:09
Този us-американски другар ще има още много да се чуди.
И не само той. Когато други us-американски другари осъзнаят
манипулациите, на които са подложени, също ще се чудят.
И така, докато на мислещите us-американци им светне.
цитирай
5. 1997 - "Някой ще ми помогне ли?"
13.09.2015 22:20
Кой да ни помогне? Трудно се надвива безсрамното двуличие и подлост.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andrei
Категория: Политика
Прочетен: 2123296
Постинги: 980
Коментари: 2249
Гласове: 10892
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031